Новогодишни мезета по Добруджански

ПетяПетя
Готвач
128
1k
276
349
3
30/12/2018
"На масата трябва да има изобилие от мезета, ето идея за такива, с която може да посрещнете Нова година, не забравяйте и питиетата, разбира се"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 209
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • свинска рибица - 1 бр.
  • сол - 2 кг, готварска
  • За попарване
  • зелев сок - 2 л
  • Смес за овалване
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л., смлян
  • риган - 1 ч.л.
  • чимен - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинската рибица се нарязва напречно на парчета с дебелина най-много два пръста.

Слагат се в дълбок съд в готварска сол, оваляни отвсякъде, и престояват така 24 часа.

Изваждат се и се измиват леко от водата, особено ако са престояли повече от едно денонощие.

На всяко парче в единия край се нанизва здрав конец и се връзва.

В тенджерка завираме зелевата чорба (ако нямате, може и във вряла вода) и в нея се попарват мезетата за около 2-3 минути, колкото да побелеят. Ако искате да станат по-бързо, попарвате 5 минути.

Попарените мезета, докато са още влажни, се овалват в сместа от подправки и се окачват на летва. Ако сместа за овалване на мезетата не ви стигне си правите още. Подправките също така може да изберете според вашия вкус.

Сушат се на проветриво място! Ако мястото е слънчево, хубаво е да бъдат покрити с хартия.

Наздраве!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар