Начин на приготвяне
Тъй като този вид миди са пясъчни, много е важно да спазите една процедура, която ще ви гарантира, че ще изхвърлят всичкият пясък, който съдържат, и няма да ви хрупка при консумация.
За целта поставете мидите в подсолена вода за 30 минути, после сменете водата още два пъти. Така те ще се пречистят, ще изпуснат пясъка, който са събрали в черупчиците си.
Естествено тази манипулация се извършва само ако сърцевидките са живи и пресни.
Загрейте зехтина в тиган на умерен огън и в него сложете чесъна, нарязан на филийки. Щом пусне аромата си, без да чакате да добива загар, веднага сипете мидите, отцедени от водата.
Разклащайте 2-3 минути, докато всички се отворят и щом това се случи, налейте виното, увеличете огъня и изчакайте да се изпари алкохолът за минутка, отново разклащайки тигана, за да се разтворят хубаво абсолютно всички мидички.
Сипете в плато и поръсете със сока от 1/2 лимон, останалия нарежете на парченца и поднесете морските дарове украсени с цитруса.
Консумирайте задължително топли тези миди на тиган.
По желание може да си добавите сол.
Добър апетит!