Начин на приготвяне
Използвана правоъгълна тава 30/23 см.
Пригответе кексовата плънка, като разбиете яйцата със захарта до побеляване. Добавете гриса, пресятото брашно с бакпулвера, ванилията, настърганата кора от лимон и смлените орехи. Разбъркайте хубаво.
Разделете броя кори на две части. Намажете дъното на тавата, в която ще печете с масло. Прегънете първата кора, като намажете между двата листа с масло и я поставете на дъното на тавата (за големината на моята тава всяка кора прегъвах на две). Направете така и с останалите кори от едната приготвена част.
Сипете кексовата плънка и отгоре подредете втората част от приготвените кори, като мажете между всеки лист с разтопено масло.
С остър нож нарежете на триъгълници баклавата много внимателно, за да не излезе плънката през разрезите.
Остатъка от маслото и олиото загрейте на котлона. Внимателно сипете горещата смес в разрезите и върху баклавата.
Изпечете до златисто в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 мин. Оставете да се охлади хубаво. След изпичането може леко с нож да минете отново през направените разрези по кекс-баклавата.
Направете сиропа, като сложите продуктите в дълбок съд и варите на умерена температура на котлона около 6 мин.
Сиропът трябва да е по-рядък, за да попие и в кексовото тесто. При готовност сипете горещия сироп върху студената баклава.
Оставете баклавата с кексова плънка хубаво да попие сиропа на хладно за няколко часа.
Рецептата е адаптирана от samozagladni.blogspot.com
Коментари