Празнична пита с масло и сирене

02/01/2019
"Какъвто и да е поводът, на трапезата ви винаги трябва да има празнична пита с масло и сирене "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 334
  • Преглеждания за месеца82
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тава ситим 1 кг от брашното и правим кладенче в центъра. В отделна малка купа сипваме 1/2 чаша марна вода и прибавяме лъжица захар заедно с маята и оставяме да шупне.

В кладенчето прибавяме 5-те яйца, като си отделяме един жълтък, който ще ни трябва за намазване на питата.

Прибавяме млякото, маята и една кафена лъжичка сол. Започваме да месим хубаво сместа, като допълнително през цялото време си добавяме по малко брашно. След като оформим хубаво тесто, което не лепне, удряме готовото тесто в масата 40 пъти. Оставяме тестото в тавата на топло и чакаме да втаса.

След като вече е готово, разделяме на 7 равни части. Точим всяка топка с помощта на точилка. Мажем всяко парче с разтопено масло и сирене.

Завиваме като рулони завързваме на възел по средата. Нареждаме в предварително намазнена с олио тава. Оставяме да втасат още веднаж.

Отгоре намазваме всяка топка с масло и жълтък. Пожелание поръсваме със семена.

Печем празничната питка на предварително загрята фурна на горен и долен реотан на 180-190 градуса.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар