Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита с масло и сирене

Празнична пита с масло и сирене

Празнична пита с масло и сирене
Снимка: Габриела Кокичева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Какъвто и да е поводът, на трапезата ви винаги трябва да има празнична пита с масло и сирене"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг екстра + още (200 г)
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка 4.5 % масленост
  • мая - 1 кубче
  • масло - 200 г
  • сирене 300 г
  • олио - 60 мл
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 к.л.
  • маково семе - 1 к.л.
  • сусамово семе - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тава ситим 1 кг от брашното и правим кладенче в центъра. В отделна малка купа сипваме 1/2 чаша марна вода и прибавяме лъжица захар заедно с маята и оставяме да шупне.

В кладенчето прибавяме 5-те яйца, като си отделяме един жълтък, който ще ни трябва за намазване на питата.

Прибавяме млякото, маята и една кафена лъжичка сол. Започваме да месим хубаво сместа, като допълнително през цялото време си добавяме по малко брашно. След като оформим хубаво тесто, което не лепне, удряме готовото тесто в масата 40 пъти. Оставяме тестото в тавата на топло и чакаме да втаса.

След като вече е готово, разделяме на 7 равни части. Точим всяка топка с помощта на точилка. Мажем всяко парче с разтопено масло и сирене.

Завиваме като рулони завързваме на възел по средата. Нареждаме в предварително намазнена с олио тава. Оставяме да втасат още веднаж.

Отгоре намазваме всяка топка с масло и жълтък. Пожелание поръсваме със семена.

Печем празничната питка на предварително загрята фурна на горен и долен реотан на 180-190 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: