Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита на охлювчета със сирене и масло

Пита на охлювчета със сирене и масло

Пита на охлювчета със сирене и масло
Снимка: цветослава киркова
1 / 3
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Не пропускайте да сложите на трапезата си тази невероятно пухкава и ароматна питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • мая - 1 кубче прясна
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 300 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 30 мл
  • масло - 50 г
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в купичка, добавете захарта и една супена лъжица от брашното, добавете половината от топлата вода и оставете да шупне.

Пресейте брашното в дълбока купа и го смесете със солта, направете кладенче в средата, добавете разбитото мляко, оцета и олиото, шупналата мая, разбъркайте леко, добавяйте водата малко по-малко.

Замесете меко и пухкаво тесто, намажете го с олио и оставете за 1 час да втаса на топло.

Готовото тесто разделете на три части. Вземете едната част, разточете я на тънка кора, намажете с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене, отгоре сложете втора кора, пак намажете с масло и поръсете със сирене, сложете последната кора, разточете леко, за да се разпредели плънката между корите, навийте на руло, нарежете на еднакви парчета.

Вземете форма с диаметър 28 см, застелете я с хартия за печене, подредете парчетата, като ги изправяте нагоре, и оставяте по-малко разстояние между тях. Оставете за 30 мин да втаса още един път.

Намажете с разбития с малко олио жълтък. Печете на 200 градуса за 45 мин. Когато питата хване приятен загар, намалете фурната на 180 градуса.

Готовата Пита на охлювчета със сирене и масло напръскайте с вода и завийте с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: