Начин на приготвяне
Пресяваме двата вида брашно два пъти. Семолата е смляна твърда пшеница с фин размер на зърната. Тя е допълващия избор в италианската кухня при приготвянето на паста, хляб и пица.
Придава онзи гарантирано златист завършек в тестото и чудесна хрупкава коричка.
Тук аз добавям и малко царевичен грис, за да обогатя текстурата на печивото и да придобия завършения краен резултат на предирчивия мой вкус.
Смесвам в хладка вода маята и захарта. Освен царевичния грис прибавям и солта на дъното. Правя кладенче, в което изсипвам активиралата се мая и зехтина.
Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да втаса на топло за 40 минути.
Разделям го на две части, които обработвам върху набрашнен плот. Разточваме в кръг топките от тестото на два блата.
Приготвяме широка тава, намазана със зехтин.
В купа смесваме доматеното пюре със стевията, която ще компенсира киселинността му.
Прибавяме ароматите и разбъркваме добре.
Продуктите за плънката нарязваме на кубчета, а бейби моцарелата - наполовина.
Разпределяме продуктите на две части, като първо намазваме блата за пица с доматеното пюре. Половината от него посипваме с плънката и захлупваме.
Добре запечатваме краищата на тестото, а от горната страна пробождаме с остър нож, за да се изпарява остатъчната влагата от плънката.
Разпределяме двете половини в тавата и печем Калцонето в предварително загряла фурна с вентилатор за 20 минути.
Гарнираме задължително с млечно-майонезен чеснов сос.