Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Велинградски Козунак

Велинградски Козунак

София В.София В.
Новак
1912963
Велинградски Козунак
Снимка: София В.
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Козунак за чудо и приказ по изпитана рецепта - опитайте да видите, че и на вас ще ви се получи така"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 300 г
  • масло - 200 г
  • олио - 50 мл
  • лимони - 2 бр.
  • мая - 1 бр. жива
  • брашно - 1.2 кг
  • стафиди - 125 г
  • орехови ядки - 125 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. (за намазване)
  • захар - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото в голям съд още в събота преди Великден.

Разбъркваме маята с 50 мл вода, щипка брашно и щипка захар. Оставяме да шупне.

Замесва се тесто с брашното, настърганите лимони и 2/3 от стафидите, затопленото прясно мляко със захарта и яйцата и готовата мая. В края на замесването се прибавя предварително разтопената мазнина. Тестото се меси продължително време - около 15 мин.

Тесто се оставя да втаса през целия ден на топло, като се премесва през 2 часа. Така приготвения козунак става на конци. Привечер към тестото прибавяме 2/3 от орехите.

За по-бързо приготвяне на козунаците, може втасването да се прави с помощта на фурната. Слагаме тестото да втаса за 60 мин на 40°C във фурната (покрито с кърпа), месим 10 мин, втасва пак за 60 мин, месим за много кратко и продължаваме...)

От приготвеното козуначено тесто се оформят козунаци с различни плетки (3 или 4-ка). Козунаците се поставят в тави или в специални форми, намазани с масло и набрашнени. Оставят се да втасат отново за около 30-40 мин.

След втасването по повърхността им набождаме орехови ядки, бадеми, стафиди. Намазва се с разбит жълтък и поръсваме със захар.

Пече се в умерена фурна 180°C за около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: