Начин на приготвяне
Замесваме тестото в голям съд още в събота преди Великден.
Разбъркваме маята с 50 мл вода, щипка брашно и щипка захар. Оставяме да шупне.
Замесва се тесто с брашното, настърганите лимони и 2/3 от стафидите, затопленото прясно мляко със захарта и яйцата и готовата мая. В края на замесването се прибавя предварително разтопената мазнина. Тестото се меси продължително време - около 15 мин.
Тесто се оставя да втаса през целия ден на топло, като се премесва през 2 часа. Така приготвения козунак става на конци. Привечер към тестото прибавяме 2/3 от орехите.
За по-бързо приготвяне на козунаците, може втасването да се прави с помощта на фурната. Слагаме тестото да втаса за 60 мин на 40°C във фурната (покрито с кърпа), месим 10 мин, втасва пак за 60 мин, месим за много кратко и продължаваме...)
От приготвеното козуначено тесто се оформят козунаци с различни плетки (3 или 4-ка). Козунаците се поставят в тави или в специални форми, намазани с масло и набрашнени. Оставят се да втасат отново за около 30-40 мин.
След втасването по повърхността им набождаме орехови ядки, бадеми, стафиди. Намазва се с разбит жълтък и поръсваме със захар.
Пече се в умерена фурна 180°C за около 40 мин.