Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мързелива мусака с кисело зеле и кайма

Мързелива мусака с кисело зеле и кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Мързелива мусака с кисело зеле и кайма
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
09/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Страхотна мусака, която ще приготвите без никакви излишни усилия - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • киселo зеле - 1 бр.
  • кайма - 500 гр.
  • бекон - 200 гр., слайс
  • ориз - 60 гр.
  • праз - 1 стрък
  • растителна мазнина - 100 мл.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • лют пипер - за поръсване
  • зелев сок - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата овкусяваме с кимион и черен пипер. Оризът сме измили и накиснали за 1-2 часа. Праза нарязваме на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина.

Прибавяме 1/3 от бекона, нарязан също на ситно. Прибавяме овкусената кайма и запържваме за кратко -10 минути. Прибавяме ориза, 1 ч.ч. вода и на слаб котлон разбъркваме още 7-8 минути.

Киселото зеле нарязваме и овкусяваме с червен пипер. Оставяме 3 от горните му листа за покриване на плънката. Смесваме го с охладената плънка и разбъркваме добре.

Изсипваме сместа за мусаката в намазнена йена глаз тавичка. Притискаме леко и покриваме със слайсове бекон.

Наливаме от зелевата чорба, която трябва да покрие плънката. Доливаме с вода, ако течността е недостатъчна.

Върху бекона поставяме зелеви листа, които да покрият печивото. Поръсваме ги с лютив червен пипер на люспи.

Печем на силна фурна, като в първите 30 минути поставяме алуминиево фолио.

Преди да извадим от фурната го отстраняваме, за да запече горният слой зелеви листа. Сервираме зелевата мусака топла с люти чушлета и чаша изстудено червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: