Начин на приготвяне
За масленото тесто изсипете брашното в дълбока купа, посолете и добавете маслото. Чукнете яйцето и добавете захарта. С пръсти омесете до получаването на гладко тесто.
Оформете на топка и увийте в прозрачно домакинско фолио. Оставете тестото в хладилник да стегне за 30 минути.
За пълнежа обелете ябълките и ги почистете. Нарежете ги на едри кубчета или уеджис и ги поставете в купа. Изстискайте сок от лимон, за да не потъмнеят.
Добавете захарта, нишестето, кардамон, накиснатите в ром стафиди, канелата, галетата. Разбъркайте добре пълнежа.
Разрежете охладеното тесто на две. По-голямото част разточете с дебелина 2 мм. С помощта на точилката прехвърлете тестото в подходяща тава за печене. Махнете излишното тесто. Изсипете ябълките вътре.
Разточете останалото тесто. Нарежете го на ленти с ширина 1.5 см всяка.
Подредете лентите върху пая като решетка. Намажете ябълковия пай с разбит жълтък.
Печете класическия ябълков пай в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин.