Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Класически ябълков пай

Класически ябълков пай

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Като по филмите, но двойно по-вкусен от очакваното - Класически ябълков пай"

Необходими Продукти

  • За масленото тесто
  • брашно - 300 г
  • масло - 200 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • За пълнежа
  • ябълки - 7 бр.
  • стафиди - 60 г
  • захар - 100 г
  • кардамон - 2 с.л.
  • канела - 2 с.л.
  • галета - 60 г
  • нишесте - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За масленото тесто изсипете брашното в дълбока купа, посолете и добавете маслото. Чукнете яйцето и добавете захарта. С пръсти омесете до получаването на гладко тесто.

Оформете на топка и увийте в прозрачно домакинско фолио. Оставете тестото в хладилник да стегне за 30 минути.

За пълнежа обелете ябълките и ги почистете. Нарежете ги на едри кубчета или уеджис и ги поставете в купа. Изстискайте сок от лимон, за да не потъмнеят.

Добавете захарта, нишестето, кардамон, накиснатите в ром стафиди, канелата, галетата. Разбъркайте добре пълнежа.

Разрежете охладеното тесто на две. По-голямото част разточете с дебелина 2 мм. С помощта на точилката прехвърлете тестото в подходяща тава за печене. Махнете излишното тесто. Изсипете ябълките вътре.

Разточете останалото тесто. Нарежете го на ленти с ширина 1.5 см всяка.

Подредете лентите върху пая като решетка. Намажете ябълковия пай с разбит жълтък.

Печете класическия ябълков пай в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: