Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Чили»Класическо Чили кон карне с гарнитура от ориз

Класическо Чили кон карне с гарнитура от ориз

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Класическо Чили кон карне с гарнитура от ориз
Снимка: Храна за Душата
2 / 5с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Минутки за класика или как се приготвя Класическото Чили кон карне"

Необходими Продукти

  • За чилито
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • люти чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 стрък и парченце корен
  • черен пипер
  • сол
  • говежда кайма - 500 г
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • канела - 1/4 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • червено вино - 100 мл
  • домати - 600 г консервирани
  • захар - 1 ч.л
  • червен боб - 400 г (буркан)
  • магданоз - 1/2 стръка
  • За гарниране
  • ориз басмати - 100 г
  • вода - 200 мл
  • масло - 40 - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • заквасена сметана - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете глава лука и чесъна на ситно, загрейте зехтина в дълбок съд и ги задушете. Нарежете лютата чушка и я добавете към лука и чесъна. Нарежете и зелената чушка, моркова, стръка целина и главата целина. Гответе зеленчуците, докато поомекнат за 7-8 мин. Подправете със сол и черен пипер.

След това добавете телешката кайма и бъркайте, за да я раздробите. Овкусете с пушен червен пипер, канела, кимион, сладък червен пипер и сол.

Запържете за кратко месото, докато придобие златист цвят. Налейте червеното вино и гответе, докато острият аромат на алкохола се изпари.

Сипете доматите от консерва заедно с доматения сок. Добавете захарта и оставете ястието да ври на тих огън за 20-30 мин. След това добавете предварително сварения боб и гответе за още 10 минути. На финала поръсете с нарязан ситно пресен магданоз.

За гарнитурата сложете 2 части вода да заври в тенджера на котлона и добавете 1 част ориз Басмати.

Гответе ориза за 10 минути на умерен огън под капак, след което спрете котлона и оставете под капака за още 10 минути, докато оризът абсорбира водата си изцяло.

Не отваряйте капака на съда, за да не нарушите процеса на гответе. По желание добавете бучка масло в ориза и разбъркайте, за да се разтопи.

Овкусете ориза със сол и черен пипер.

Сервирайте готовото чили кон карне върху канапе от пухкавия ориз и лъжичка заквасена сметана.

Класическото Чили кон карне с гарнитура от ориз е много вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: