Начин на приготвяне
Нарежете глава лука и чесъна на ситно, загрейте зехтина в дълбок съд и ги задушете. Нарежете лютата чушка и я добавете към лука и чесъна. Нарежете и зелената чушка, моркова, стръка целина и главата целина. Гответе зеленчуците, докато поомекнат за 7-8 мин. Подправете със сол и черен пипер.
След това добавете телешката кайма и бъркайте, за да я раздробите. Овкусете с пушен червен пипер, канела, кимион, сладък червен пипер и сол.
Запържете за кратко месото, докато придобие златист цвят. Налейте червеното вино и гответе, докато острият аромат на алкохола се изпари.
Сипете доматите от консерва заедно с доматения сок. Добавете захарта и оставете ястието да ври на тих огън за 20-30 мин. След това добавете предварително сварения боб и гответе за още 10 минути. На финала поръсете с нарязан ситно пресен магданоз.
За гарнитурата сложете 2 части вода да заври в тенджера на котлона и добавете 1 част ориз Басмати.
Гответе ориза за 10 минути на умерен огън под капак, след което спрете котлона и оставете под капака за още 10 минути, докато оризът абсорбира водата си изцяло.
Не отваряйте капака на съда, за да не нарушите процеса на гответе. По желание добавете бучка масло в ориза и разбъркайте, за да се разтопи.
Овкусете ориза със сол и черен пипер.
Сервирайте готовото чили кон карне върху канапе от пухкавия ориз и лъжичка заквасена сметана.
Класическото Чили кон карне с гарнитура от ориз е много вкусно!