Сметанова торта с компот от праскови

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
392
1
11
17/01/2019
"Компоти от праскови правим само по 2 причини - за приготвяне на тази сметанова торта и за приготвяне на още вкусни сметанови торти с праскови "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 767
  • Преглеждания за месеца163
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 225 г
  • масло - 225 г
  • брашно - 225 г
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • За гарниране
  • компот от праскови - 1 - 2 буркана
  • сладкарска сметана - 300 мл
  • пудра захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180°C. Намаслете формата, в която ще печете блата, и покрийте с хартия за печене.

С миксер разбийте мекото масло и захарта, докато сместа стане светла и пухкава. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте добре след всяко.

Нарежете или настържете кората на лимона и я прибавете в сместа заедно с ванилията и млякото. Разбъркайте бакпулвера и щипка сол в брашното и го добавете към сместа поетапно, като разбърквате.

Прехвърлете сместа в тавата за печене, заравнете с шпатула и поставете във фурната за 25-30 мин.

Когато блатът се охлади добре, го разрежете през средата с назъбен нож, за да получите два еднакви блата за торта.

Разбийте сладкарската сметана с пудрата захар. Извадете прасковите от компота и ги нарежете на филийки.

Сиропирайте основата на тортата със сиропа от компота, намажете обилно със сметана и подредете отгоре плодове. Поставете втория блат с разрязаната страна нагоре, за да получите равна повърхност на тортата.

Сиропирайте с компота, разпределете останалото количество сметана и подредете праскови на розета.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар