Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Гръцка баклава с крем Патисери

Гръцка баклава с крем Патисери

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гръцка баклава с крем Патисери
Снимка: marcheva14
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Скъпа Дието, изоставям те, защото срещнах гръцка баклава с крем Патисери и това беше любов от пръв поглед"

Необходими Продукти

  • Сироп
  • вода - 400 мл
  • захар - 600 г
  • глюкоза - 60 г
  • портокал - 1 бр.
  • лимон - 2 - 3 бр. резени
  • карамфил - 5 бр. розички
  • канела - 1 бр. пръчка
  • Пълнеж
  • орехи - 400 г смлени
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 1 ч.л. смлян
  • галета - 50 г
  • масло - 400 г разтопено
  • кори за баклава - 450 - 500 г
  • Крем
  • жълтъци - 6 бр.
  • захар - 7 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • прясно мляко - 1 л
  • царевично нишесте - 100 г (или много фино царевично брашно)
  • масло - 100 г, стайна температура
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • Декорация
  • шоколад - 100 г разтопен
  • ядки - 100 г счукани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 150 градуса;

Тава за печене 25/35 см, добре намаслена посредством четка.

В тенджера се изсипва захарта, глюкозата, нарязан на четвъртини портокал заедно с кората, резените лимон, розичките карамфил, канелата и водата. Поставя се на силен котлон да заври, след това се намалява температурата и се оставя за 8 мин да къкри. Сваля се от котлона и се охлажда напълно.

В купа се слагат смлените орехи, смлян карамфил, канелата, галетата и се разбъркват (може и всички съставки да се поставят в блендер и да се смелят). Оставят се настрана.

От корите се отделят 4 бр. и се оставят покрити с влажна кърпа настрана.

В тавата се разполага първата кора, така че да излиза извън тавата. Покапва се с разтопено масло, не се намазва с четка, това се прави с цел, за да не залепят корите една за друга по време на печенето, а когато се покапват, стават много по-въздушни.

Поставя се втора кора също се покапва с масло, следва трета кора -разтопено масло. Поръсва се с 1/4 от ореховата смес из цялото пространство на корите. Покрива се със следваща кора - масло, общо 3 кори. Така се процедира, докато свърши плънката, която се поставя обилно върху корите. На подредената баклава се прибират корите, които са извън тавата, покапват се с масло и отгоре се затваря с останалите настрана кори, те са 4 бр. като всяка се покапва с разтопено масло. Останалото масло се излива отгоре, разпределя се.

Баклавата в този момент не се разрязва.

Пече се на 150 градуса около 50-60 мин или докато стане хубаво златиста.

Изважда се от фурната и веднага се залива с охладения сироп. Не се покрива отгоре, оставя се на стайна температура за 1 нощ.

Крем Патисери:

В купа се слагат жълтъците, захарта и се разбъркват с телена бъркалка. Добавя се нишестето и 50 мл прясно мляко, може и малко повече, разбърква се до гладка смес.

Прясното мляко се сгорещява на котлон до точка на кипене. Сваля се от котлона и на струйка се прибавя към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. След като е добавено изцяло млякото, сместа се връща обратно на умерен котлон и се сварява гъст крем, докато се появят мехури, за 3-4 мин.

Сваля се от огъня, прибавя се ванилията и маслото на кубчета. Разбърква се, докато се стопи. Прехвърля се в подходяща купа.

Покрива се със свежо фолио, за да не захване кора, и се оставя на стайна температура, докато напълно се охлади.

След като е охладен достатъчно кремът, се изсипва в купата на миксера или ръчен такъв и се разбива на висока скорост, докато стане пухкав, около 2-3 мин.

От баклавата се отстраняват само горните листа до ореховата плънката. Изсипва се кремът, разпределя се и отново се покрива с листата кори.

Оставя се на студено за няколко часа, за да стегне отново маслото. След като е охладена, отново се разрязва на квадратни парчета.

Стопява се шоколад на водна баня. Поставя се в тънък книжен корнет и се декорира гръцката баклава.

Посипва се с малко смлени ядки по избор. За тази гръцка баклава с крем използвах смлян лешник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: