Начин на приготвяне
В купа се поставят жълтъците и захарта, разбъркват се с телена бъркалка. Добавят се 50 мл прясно мляко, царевичното нишесте, разбърква се.
В тенджера се излива прясното мляко и се поставя на умерен котлон да се сгорещи до точка на кипне.
Сваля се от котлона и на струйка се прибавя към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване с миксер на слаба степен.
След като е прибавено изцяло млякото, сместа се връща на котлона и се сварява крем при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, докато се сгъсти.
Сваля се от котлона, прибавя се ванилията екстракт, лимоновата кора и маслото на кубчета. Разбърква се до стопяването му.
Готовият крем се покрива със свежо фолио плътно, за да не образува кора.
Охлажда се напълно.
Преди да се ползва, се разбива отново с миксер на висока скорост, докато стане отново пухкав.
Крем Патисери е основен сладкарски крем, подходящ за пълнежи на торти, еклери, сладкиши, които изискват да имат подходящ крем.
Може да се поднесе и самостоятелно, като се сервира в купички/чаши.
Коментари
В този вариант не се слага масло.