Начин на приготвяне
За приготвянето на пилешкото месо има два начина - или бутчето и бялото месо да се запържат в дълбока тенджера с малко мазнина с цел да се подсили пилешката супа и да се избегне препенването на бульона, или да се сварят на котлон до почти готовност, след което да се прецеди бульонът.
Предпочетох да сваря пилешкото месо, като прецедих и запазих бульона. По избор е.
Зеленчуците се нарязват на кубчета. Доматът задължително се обелва, като се бланшира в вряща вода, като е разрязан от долната му страна на кръст. Изважда се, поставя се в купа със студена вода да се шокира и се обелва. Нарязва се на кубчета.
Почти готовото пилешко месо се накъсва на конци, като преди това се отстранява кожата, поставя се в тенджера с бульона, добавя се зехтин/олио, микс зърна от черен пипер, щипки мащерка, всички зеленчуци и се долива гореща вода.
Поставя се на умерен котлон и се оставя, докато се сварят зеленчуците. Малко преди готовността им се прибавя топката фиде, оставя се за 5-8 минути, докато се свари. Подправя се със сол.
В купа се приготвя застройката. Разбива се с вилица киселото мляко, жълтъците и наситнен магданоз.
Уравновесява се температурата на застройката с няколко черпака гореща супа при непрекъснато разбъркване. Излива се обратно в супата и разбъркването продължава още 5-10 минути, за да не се пресече, въпреки че когато се добавят само жълтъци, те не се пресичат, в повечето случаи виновник за пресичането на супата са белтъците.
Моята лековита пилешка супа с 20 съставки се сервира гореща.
Към всяка супа, която приготвям, обичам да има и малко картофче на кубчета, така че и тук добавих, това не променя вкусовете ѝ качества, по избор е и също така накрая, след като е напълно готова, винаги добавям и парче хубаво масло за още по-добър аромат.
За пилешкото месо съм ползвала 1 пилешко бутче с горната му част и парче хубаво бяло филе.