Начин на приготвяне
Първо, пригответе подкваса, като разтворите натрошената мая и захарта с топлата вода, оставете за 10 минути да шупне.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него чукнете яйцата и прибавете шупналата мая. Започнете да бъркате, като наливате и топлото мляко, замесете меко тесто. Завийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час.
Премесете втасалото тесто и разделете на 7 части, оформени на топки.
Върху набрашнен плот разточете една топка на тънка кора, намажете с предварително смесените разтопено масло и олио и поръсете с натрошено сирене.
Навийте кората на руло и навийте на охлюв, като единия край на рулото подпъхвате под охлювчето. Притискате всяка от сиренките (охлювчето) с ръка, да стане като малка питка, и поставете в тава, постлана с хартия за печене.
Така процедирате с всичките седем топчета, като ги редите в тавата.
Оставете сиренките да втасат за 40 минути, като през това време си приготвите заливката. Разбийте яйцата, прибавете киселото мляко и натрошеното сирене, бъркате, докато получите еднородна смес.
Втасалите сиренки залейте със сместа равномерно и поставете тавата в предварително нагрятата на 200 градуса фурна.
След като получат хубав загар отгоре, покрийте сиренките с алуминиево фолио и намалете градусите на 150, допичате за още 10 минути.
Извадете тавата и покрийте с чиста кърпа за 10 минути да се задушат.
Пухкави, меки и ароматни – винаги сполучливи домашни сиренки!
Коментари