Начин на приготвяне
Маята и захарта се слагат в чаша. Добавя се 1/2 ч.ч. топла вода и се оставя да шупне.
В тава се пресява брашното. Добавят се солта и олиото. Към тях се добавят маята и останалата вода. Замесва се меко тесто.
Покрива се и се оставя да бухне. Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца.
В тиган се загрява олио. Добавя се празът и се задушава. Посолява се. Подготвя се намазнена дълбока тава.
Тестото се разделя на две равни части. Разточват се във формата на тавата. Слага се едната половина тесто. Маже се обилно с песто.
Слага се и другото тесто. Отново се маже обилно с песто.
Отгоре върху пълнозърнестата питка се разстила празът. Доматът се измива и нарязва на филийки. Нарежда се върху фокачата.
Поръсва се със сиренето. Питката се пече в загрята фурна до готовност.