Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Пълнозърнеста фокача с маринован лук и маслини

Пълнозърнеста фокача с маринован лук и маслини

Пълнозърнеста фокача с маринован лук и маслини
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
105 мин.
Порции
3
"Поднесете топла с пресни зеленчуци и парче сирене. Уникален вкус!"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 500 г
  • вода - 350 мл
  • мая - 1 пакет суха
  • сол - 1 равна ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • слънчогледови семена - 3 с.л. сурови
  • плънка
  • лук - 1 - 2 глави стар лук
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • риган
  • босилек
  • мащерка
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • босилек - листа пресен
  • маслини - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода сипваме сухата мая и захарта, разбърква се оставяме да бухне.

В средата на пълнозърнестото брашно сипваме активираната мая, останалата вода, сол, олио, слънчогледовите семена и замесваме тесто. Покрива се с фолио и оставяме за 1 час да удвои обема си.

През това време нарязваме лук на полумесеци в купа. Добавя се сол, черен пипер, риган, босилек, мащерка и оставяме за 1 час, така става мек и вкусен.

Маслините нарязваме на полумесеци на едро. Втасалото тесто се разделя на две части, при мен една голяма и две по малки.

С пръсти се оформят питки, така че да се получи ръбче. Отгоре се разпределя маринован лук, маслини и листа пресен босилек. Печем фокачата в загрята фурна 180 градуса за 30 -35 минути.

Поднасяме топли с пресни зеленчуци и парче сирене.

Уникален вкус. Пълнозърнестата фокача с маринован лук и маслини е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: