Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Пълнозърнеста фокача с картофи и маслини

Пълнозърнеста фокача с картофи и маслини

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Пълнозърнеста фокача с картофи и маслини1 / 2
17/03/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Уханна здравословна фокача, която е подходяща дори за вегани"

Необходими Продукти

  • мая - 30 г, прясна или 2 пакетчета суха
  • захар - 1/2 ч.л.
  • вода - 1 2/3 ч.ч. (300 мл), топла
  • брашно - 2 1/3, пълнозърнесто
  • брашно - 1 ч.ч., обикновено
  • морска сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • трици - 1/2/ ч.ч. (50 г)
  • картофи - 1 бр., сварен и намачкан
  • зехтин - 4 с.л.
  • маслини - 150 г, черни, без костилки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, захарта се разтварят във 1 ч.ч. вода. Оставя се встрани да втаса около 15 мин. Брашното се пресява заедно със солта.

Замесва се с него кашицата с мая, триците, картофите и 2 с.л. от зехтина. Тестото трябва да се получи гладко и еластично. Оставя се встрани да втасва около час.

Подготвя се форма за печене с размери 30 см, тестото се размесва и се прехвърля във формата за печене. Тестото се поръсва се със зехтин. Редят се маслините, солта и пиперът.

Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Пече се около 15 мин. на 220 градуса, след 15 мин. се намаля до 180 градуса и се пече още 25 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: