Начин на приготвяне
Това е моя импровизация на Добруджанската кавърма породена от градските условия на живот, т.е. от липсата на домашно прясно мляко за подсирване, а и не всяка домакиня може да точи, нали ? :)
Подмазвам тавата, в която ще пека баницата (моята е с диаметър 35 см в горния си ръб) със свинската мас, но така както е твърда, а не разтопена. Ако не обичате свинска мас, използвате мазнина по вкуса ви.
След това всяка една кора набирам на хармоника (ветрило) и редя в тавата.
И така, докато свършат.
Поливам отгоре с леко загрятата мазнина. И слагам тавата с кавърмата в предварително загрятата на 220°C фурна.
Пека най-много за около 10 минути, колкото да се зачерви леко отгоре.
През това време правя полива. В купа слагам прясното мляко, а в него лъжица по лъжица заквасената сметана. И внимание - не ги обърквам хубаво, а оставям сметаната така да стои “на парцали”- по този начин имитирам леко разбъркано подсирено* прясно мляко. Затова е хубаво сметаната да е колкото се може по-гъста.
*По правило леко затоплено домашно прясно мляко се подсирва с 2-3 капки мая за сирене и се оставя да се сгъсти, пресече или захване.
Отделно разбивам яйцата със солта и ги прибавям към “подсиреното” мляко.
С този полив заливам добруджанската баница. Разнасям хубаво заливката навсякъде по цялата баница. Слагам отгоре бучки краве масло.
Изчаквам около 5-6 минути да поеме заливката и отново я пъхам във фурната, но вече на 180-200°C да се опече.
В зависимост от фурната след около 25-30 минути е готова - добила хубав златист загар.
Изваждам тавата и окъпвам баницата (т.е. напръсквам) с половин до 1 ч.ч. вода и я връщам отново във фурната за най-много 10 минути, да поеме водата и омекне.
Ако е с пресни точени кори или купени фини кори тази стъпка се пропуска, защото те са тънки и влажни, а не така сухи и дебели като корите, печени на сач.
Готовата къпана добруджанска кавърма по желание отново я напръсквате с вода и завивате с хартия и отгоре с кърпа да се задуши.
Ако обичате баница с хрупкава коричка, този момент може да го пропуснете.
Поднесете с чаша айрян или боза и се насладете на неповторимия вкус на добруджанската кавърма.
Да ви е сладко!