Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Вкусен триъгълен тутманик с мая

Вкусен триъгълен тутманик с мая

Вкусен триъгълен тутманик с мая
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Нека всички дни да започват така - с усмивки и парче вкусен триъгълен тутманик с мая"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр. /едното е за намазване/
  • сирене - 400 г
  • масло - 125 г
  • мая - 1 пак. суха
  • прясно мляко - 400 мл /ако мерите с чаши - 2 ч.ч./
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл /ако мерите с чаши - 1 к. ч./
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесвам около 800 г от брашното, захарта, солта и сухата мая. Аз винаги си оставям част от брашното на една страна, защото е по-лесно да го добавя при нужда. Но когато тестото ми стане много твърдо, защото съм сипала цялото количество брашно, няма как да добавя после течност. Разбърквам добре продуктите.

Правя кладенче и чуквам две от яйцата и добавям олиото. Загрявам млякото в микровълновата за кратко и добавям към яйцата.

Разбърквам всичко до получаването на топка, която доомесвам на ръце. Тестото е с много мазнина и не лепи по ръцете. Това количество мазнина винаги може да се намали, според Вашите желания. Леко е за работа.

Оформям на топка и оставям в купата да втаса. След като удвои обема си - тестото е готово.

Разделям тестото на четири равни части. Тестото не лепи и не е нужно да се поръсва с брашно плоскостта за работа.

От всяка част разточвам квадратна кора с дебелина 5-7 мм, която намазвам с разтопеното масло и поръсвам обилно със сирене. Сиренето може да се смеси и с две разбити яйца, но това не е задължително.

Сгъвам кората наполовина и отново намазвам с масло и поръсвам със сирене.

Сгъвам на квадрат и подреждам в тавата. Оставям малко разстояние между квадратите, защото те увеличават обема си при второто втасване, а и при самото изпичане.

Останалите три части от тестото обработвам по същия начин.

С помощта на остър нож режа квадратите по диагонал, така че да се получат триъгълници.

Оставям тестото да втаса за около 15-20 минути или докато загрее фурната до 180 градуса.

Втасалия тутманик го намазвам с разбито яйце и изпичам за около 30 минути в загрятата фурна до златист цвят. Изваждам готовия тутманик от фурната и намазвам със студена вода за блясък.

Аз сложих обаче в сиренето за плънката 2 яйца!

Източник: Бисерка Йосифова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Соня
Соня
Стана чуден! Много сполучлива рецепта.
29.01.2023 13:16
1