Начин на приготвяне
Замесва се меко тесто, като първо се прави каша от малко затоплено прясно мляко, натрошената мая, захарта и 2-3 лъжици брашно.
Разбърква се и се оставя за 10 минути покрито. После се прибавя останалото мляко, олиото, пресятото брашно и сол.
Оставя се да втаса в намаслена купа, увита със стреч фолио, за около 50-60 минути. После се подготвя тавичка около 25 см диаметър, слага се хартия за печене.
В купа се налива олиото или разтопената мас, от тестото се къса с ръце и се оформят топчета колкото орех, които се потопят.
Нареждат се в тавичката на разстояние, след като се наредят се поръсва с натрошеното сирене.
Прави се заливка, като всички съставки се разбиват добре. Полива се с малко от мазнината, в която се потапяха топчета тесто.
Оставя се да втаса докато се загрее фурната, а тя се включва на 180 градуса. Милинката се пече около 30-40 минути или до златист цвят. После се покрива да омекне.