Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Милинка със заливка по Тодоровски

Милинка със заливка по Тодоровски

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Милинка със заливка по Тодоровски
Снимка: Яница Николова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
105 мин.
Порции
2
"Много, много, много вкусна милинка със заливка по Тодоровски"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. топло
  • брашно - около 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мая - 5 грама, прясна
  • олио - 1/2 с.л. или мас
  • За потапяне
  • олио - 2 - 3 с.л. или свинска мас
  • сирене - 50 - 60 г, за поръсване
  • Заливка
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 25 г
  • брашно - 1 - 2 с.л. царевично или обикновено
  • сол - 1 щипка, ако е безсолно сиренето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се меко тесто, като първо се прави каша от малко затоплено прясно мляко, натрошената мая, захарта и 2-3 лъжици брашно.

Разбърква се и се оставя за 10 минути покрито. После се прибавя останалото мляко, олиото, пресятото брашно и сол.

Оставя се да втаса в намаслена купа, увита със стреч фолио, за около 50-60 минути. После се подготвя тавичка около 25 см диаметър, слага се хартия за печене.

В купа се налива олиото или разтопената мас, от тестото се къса с ръце и се оформят топчета колкото орех, които се потопят.

Нареждат се в тавичката на разстояние, след като се наредят се поръсва с натрошеното сирене.

Прави се заливка, като всички съставки се разбиват добре. Полива се с малко от мазнината, в която се потапяха топчета тесто.

Оставя се да втаса докато се загрее фурната, а тя се включва на 180 градуса. Милинката се пече около 30-40 минути или до златист цвят. После се покрива да омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: