Питка–Милинка

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Питка–Милинка
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Когато съчетаеш две от любимите си закуски, получаваш вкусна питка-милинка. Да ви е сладко, приятели!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.5 - 2 кг
  • мая - 1 кубче прясна
  • яйца - 5 бр.
  • сол - 1 с.л. с връх
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 250 - 300 мл + 1 ½ ч.ч. хладка
  • олио - 1 к.ч.
  • масло - 125 г
  • сирене - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размиваме маята в 300 мл хладка вода. Прибавяме 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, до получаването на каша. Оставяме я на топло място да шупне.

Доливаме киселото мляко, разбито с 1 ½ ч.ч. вода. Сипваме брашно, около 1 ½ ч.ч., докато получим рядка каша. Посоляваме и чукваме 4 яйца и наливаме 1 к.ч. олио. Разбъркваме добре и оставяме да втаса.

В дълбок съд пресяваме останалото брашно, правим кладенче в средата и наливаме сместа с маята. Замесваме тесто, като постепенно вземаме брашно от стените на кладенчето. Омесваме средно меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Разделяме тестото на 5 равни части и ги премесваме отново. Всяка топка слагаме в намаслена найлонова торбичка, завързваме и оставяме да втаса отново. Една по една разточваме топките тесто върху набрашнена повърхност на кора дебела около 0.5 см. Отгоре разпределяме сирене и масло.

Разрязваме кората на две и всяка половинка навиваме на руло откъм тясната страна. Нарязваме рулото на 7-8 парчета, които нареждаме в тавичка, постлана с хартия за печене. Редим, докато тавата се напълни.

Оставяме да втаса, намазваме с яйце разбито с 1 с.л.олио. Печем на 200 градуса в топла фурна около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: