Пухкав хляб с хрупкава коричка в тенджера

Яница НиколоваЯница Николова
Иноватор
472
2k
832
1k
4
27/01/2019
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 304
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл, топла
  • сол - 1/2 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 400 г, София Мел Екстра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се пресява брашното, прибавя се солта, разбърква се и се прави кладенче. Изсипва се предварително разтворените мая и вода. Разбърква се с лъжица, докато се получи лепкаво тесто, трябва да се събира на топка.

Оставя за 1 час и 30 минути покрито, на топло, или докато се надигне, и се появяват балончета. После се подготвя тенджера с размери - височина около 10 см с капака около 15 см и диаметър около 19-20 см, без пластмасови части по нея.

Тенджерата се поставя заедно с капака, във фурната, която се включва на 230 градуса, за 20-30 минути. Докато се загрява тенджерата, тестото се изсипва върху набрашнен плот.

С набрашнени ръце се загръща от четирите страни и се слага със загънатото надолу, отгоре се покрива с купата, където е втасвало или друго. Когато изтече половин час тенджерата се изважда с ръкавици и тестото се слага в нея много внимателно.

Правят се три разреза с ножица по средата. Затваря се с капака веднага и се слага в загрятата фурна да се пече на 230 градуса за около 30 минути. После капакът се маха и се запича около 10 минути.

После се изважда на решетка да се охлади. Получава се много пухкава питка. Хляб с апетитна хрупкава коричка.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Росица Петрова
Този хляб е любим вкъщи. Правя го често. Може да използвате и тенджера от йенско стъкло. Поздрави за рецептата.
1
0