Начин на приготвяне
Пресейте брашното в голяма купа и в центъра направете кладенче. В него сипете леко затоплената вода (да не надвишава телесна температура) в която разтворете захарта и маята. Изчакайте няколко минути докато шупне и добавете зехтина.
Започнете да слагате по малко брашно от стените на кладенчето към центъра, месейки с пръсти докато течността усвои всичкото брашно.
Добавете солта в тестото и месете върху набрашнен плот до постигане на гладкост и еластичност. Ако е нужно си добавяйте по малко брашно.
Тестото оформете на топка, върнете в купата- леко намазнена, и оставете да втаса за 40 минути покрито с чиста кърпа или стреч фолио.
Премесете за около минутка-две втасалото тесто и му придайте желаната от вас форма на хлебче. Направете няколко резки с остър нож и поръсете с брашно.
Сложете хлаяба в намазнена тавичка (при мен - кръгла, 22 см. диаметър) и отново оставете да бухне за 40-50 минути, взависимост от топлината в помещението.
Загрейте фурната до 200 градуса и вътре сложете огнеупорен съд с вода, който да генерира пара. Преди да пъхнете хляба допълнително напръскайте бързо фурната отвътре (дъно и стени) с още вода и тогава сложете тавата, затворете вратичката веднага.
Печете 25-30 минути или до тъмно златист загар.
Резултатът е хляб със съвършена, хрупкава и вкусна коричка, който може да консумирате още топъл.
Добър апетит!