Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура. От дадените количества се получава две хлебчета.
В купа сложете 1/3 от брашното, добавете маята, солта, захарта и разбъркайте хубаво, като прекарвате брашното през пръстите си. Така сухите съставки ще се разпределят равномерно.
Добавете зехтина, яйцето и киселото мляко, разбъркайте и започнете за месите, като добавяте по малко брашно.
След като започне да се оформя на тесто, поръсете с брашно работния плот, където ще месите и изсипете тестото от купата.
Започнете да месите, като поръсвате по малко брашно върху плота и тестото. С пръсти подхванете тестото, прегънете отвън навътре и леко с длан го натиснете.
Продължете да месите по същият начин, като прегъвате тестото от всички страни, за да се получи топка, а не руло. Месете, докато тестото за хляб спре да лепне, трябва да стане меко и еластично.
Не прекалявайте с брашното, за да не стане твърдо тесто, слагайте брашно толкова, колкото да не залепва. Преместете тестото в купа поръсена с брашно, завийте купата със стреч фолио. Оставете тестото да втаса на топло докато удвои обема си.
Поръсете ръцете си с брашно и извадете тестото от купата. Поставете го върху набрашнен плот и го разделете на две.
Леко разтегнете половинките тесто с големината на формите, без да ги месите или стискате, прехвърлете ги в предварително намазани със зехтин и поръсени с брашно форми за печене.
Надупчете внимателно тестото с вилица, намажете със зехтин и оставете отново да втаса, докато удвои обема си. Печете този икономичен хляб в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин.
Проверете готовността на изпичане с дървено шишче – ако излиза сухо от тестото, е показател, че домашният хляб е изпечен.
Поставете го на една страна върху тензухена кърпа или домакинска хартия, така парата ще се изпари по-лесно и в средата ще остане пухкав.
Ако искате коричките на хляба да останат хрупкави, не го пръскайте с вода.
Моят домашен хляб с хрупкава коричка е чудесен!