Начин на приготвяне
Сложете брашното върху кухненския плот и направете кладенче. Налейте вътре водата, солта, оцета и олиото.
Замесете меко тесто. Разделете го на 6 равни части. Оформете ги на топки.
Сложете в тавичка малко олио, оваляйте всяка топка и ги подредете една до друга. Завийте с памучна кърпа и оставете за 30- 40 минута да се отпуснат.
Вземете една топка и я раздърпайте възможно най-тънко, до прозрачност.
Стопете свинската мас и я смесете с олиото.
Поръсете с малко мазнина, сирене и затворете на квадрат, като при всяко затваряне поръсвате новите краища с мазнина. Не трябва да има затворена част тесто, без мазнина.
Сложете квадрата в тавичката на фурната, застлана с хартия за печене. Поръсете отгоре с мазнина отново.
Постъпете по същия начин и с останалите топки. Загрейте фурната на 200 градуса и печете баницата до готовност.
Селската дърпана квадратна баница е много вкусна, опитайте я!