Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Въздушни понички с парено тесто

Въздушни понички с парено тесто

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Въздушни понички с парено тесто
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Без излишна мазнина - понички от парено тесто, които направо се топят в устата"

Необходими Продукти

  • брашно - 170 г
  • вода - 280 мл
  • мас - 50 г
  • масло - 50 г
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте водата с маслото, маста, захарта и солта и бакпулвера. Щом заври сипете брашното наведнъж и бъркайте интензивно докато пареното тесто започне да се отделя от стените на съда.

Отстранете от огъня и изчакайте 10 минутки да се поохлади.След това чуквайте едно по едно яйцата при непрестанно разбиване с миксер или метална бъркалка. Докато не се усвои хубаво едното яйце, не добавяйте следващото.

Загрейте олиото на умерен огън и със шприц или две лъжици, пускайте по малко количество смес във сгорещената мазнина. Пържете докато поничките се надуят и добият златист загар от двете страни. Ако бързо прегарят, намалете малко огъня, за да не остават сурови отвътре.

Изваждайте върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина.

Поднесете със сиренце, сладко или пудра захар.

*Тъй като поничките остават кухи отвътре, могат да бъдат напълнени с крем, сметана, шоколад или каквото ви харесва!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Нещо не ми се получи. Поничките се надяват и като ги извадя от олиото, спадат. Пържи на среден огън, но вътре имаше сурово тесто
24.05.2024 17:46
1
Покажи всички подкоментари