Начин на приготвяне
В тенджерка се сипват прясното мляко, маслото и солта, като се оставят докато заври сместа.
Следващата стъпка е добавянето на брашното. Бърка се непрекъснато до отлепването на брашното от стените на тенджерата.
Сваля се от котлона и се бърка до охлаждането на сместа, след което се прибавя яйцата - едно по едно, като след всяко се бърка до пълното му поемане.
Последно се слага настърганото сирене, разбърква се до еднородна смес и се сипва в еднократен пош с накрайник. Шприцоват се розички в тава, покрита с хартия за печене.
Готовите соленки се намазват с разбитото яйце и се поръсват с микс от семена.
Пекат се на 180 градуса до наситено кафяв цвят. Вадят се веднага, щом са готови от фурната.
Соленките с парено тесто са готови.