Домашен кръгъл хляб

Домашен кръгъл хляб

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
445
3k
721
2k
2
28/01/2019
"Има ли нещо по-хубаво от това да извадиш топъл хляб от фурната и да отчупиш от него"
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 857
  • Преглеждания за месеца204
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • вода - 450 мл хладка
  • суха мая - 7 гр или 1/2 кубче прясна мая
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • оцет - 1 к.л.
  • сода за хляб - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта в малко от водата. Оставете настрани да се активира маята.

Пресейте брашното и направете кладенче. Поръсете солта отстрани върху брашното. Сипете шупналата мая в останалата вода, добавете олиото и загасената в оцета сода за хляб.

Сипете сместа в кладенчето и замесете меко тесто. Поръсете в купа малко олио и сложете тестото.

Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. Сложете в съда за печене пекарска хартия, намаслете я с малко олио и прехвърлете тестото.

Притиснете и оформете хляба.

Поръсете с малко брашно и с остър нож направете декорацията. Оставете хляба да втаса около 10-15 минути.

Печете хляба на 180 градуса за 35-40 минути. Извадете изпечения хляб, поръсете с малко вода и покрийте с кърпа за кратко.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария Божилова
Хлябът е невероятен!Получи се вкусен голям хляб.От дозата могат да се направят два хляба.
0
0