Начин на приготвяне
Разтворете маята със захарта в малко от водата. Оставете настрани да се активира маята.
Пресейте брашното и направете кладенче. Поръсете солта отстрани върху брашното. Сипете шупналата мая в останалата вода, добавете олиото и загасената в оцета сода за хляб.
Сипете сместа в кладенчето и замесете меко тесто. Поръсете в купа малко олио и сложете тестото.
Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. Сложете в съда за печене пекарска хартия, намаслете я с малко олио и прехвърлете тестото.
Притиснете и оформете хляба.
Поръсете с малко брашно и с остър нож направете декорацията. Оставете хляба да втаса около 10-15 минути.
Печете хляба на 180 градуса за 35-40 минути. Извадете изпечения хляб, поръсете с малко вода и покрийте с кърпа за кратко.
Коментари