Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с цитруси и шоколад

Кекс с цитруси и шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кекс с цитруси и шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 8
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
51 мин.
Порции
8
"Има ли по-вкусен кекс от този - с нежен цитрусов аромат и неустоима шоколадова глазура"

Необходими Продукти

  • брашно - 190 г
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 150 г меко
  • захар - 180 г
  • прясно мляко - 25 мл
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • лайм - 1 бр.
  • портокали - 1/2 цитрус
  • лимони - 1/2 цитрус
  • сол - 1 щипка
  • Шоколадов кувертюр
  • черен шоколад - 100 г
  • масло - 15 г
  • прясно мляко - 3 - 4 с.л. или до постигане на желана гъстота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер маслото със захарта на кремче и към тях добавяйте едно по едно яйцата, изчаквайки да се усвои едното, преди да добавите следващото.

Сложете прясното мляко, изстискан сок от цитрусите (около 60 мл) и кората им, настъргана на много фино ренде (без бялата част).

Разбийте още за кратко и сипете в намазнена и набрашнена форма за кекс.

Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30-35 минути или до суха клечка.

Внимателно отделете кекса от формата и оставете да изстине върху решетка.

Когато това се случи, разтопете на водна баня шоколада с маслото и млякото.

От прясното мляко може да слагате и още, докато получите желана от вас гъстота за кувертюра.

Може да намажете шоколада, ако е по-гъст, или да полеете отгоре, ако е по-течен и рядък.

Изчакайте кувертюра да изстине и стегне и тогава посипете кекса с още фини цитрусови стърготини в зелено, жълто и оранжево.

Кексът с цитруси и шоколад е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: