Начин на приготвяне
Оставете маслото на стайна температура за 15-на мин., след което добавете към него куркумата (1 ч.л.), индийското орехче, кората от 1/2 лимон и предварително счуканите с 1 ч.л. сол почистени скилидки чесън. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
Вземете супена лъжица и внимателно я прекарайте под кожата на пилето (от страната на гърдите), за да се получи нещо като джоб между месото и кожата. Внимавайте да не накъсате кожата! ! !
В получения джоб пъхнете ароматното масло и внимателно го разпределете.
След това нарежете лимона на кубчета, накъсайте розмарина и ги пъхнете във вътрешността на пилето.
Вземете подходяща тава за печене. В средата и подредете разполовената глава чесън и нарязаните на 2-3 кръгчета (зависи от големината на лука) глави лук. Това ще е основата, върху която ще се пече нашето пиле.
И така...поставете пилето отгоре и го натрийте със смес от 1 ч.л. куркума и 1 ч.л. сол. Долейте 100 мл вода в тавичката и покрийте с алуминиево фолио.
Печете пилето 30 мин в предварително загрята на 250 градуса фурна, след което махнете фолиото, намалете градусите на 170 и печете до получаване на златиста коричка.
После внимателно обърнете пилето, за да се изпече за още 10-на минути и от другата страна и долейте още 50 мл вода в тавичката.
След като пилето е готово, загребете соса от тавата (трябват ни около 100 мл) и го минете през цедка. Загрейте 1 с.л. масло в подходящ съд и запържете в него 1 ч.л. брашно.
Добавете и соса от тавата (на тънка струя и при непрекъснато разбъркване) и задръжте на огъня за 3-4 мин.
Сервирайте печеното пиле с гарнитура от ароматни печени картофи и обилно залято със сос Грейви.
Да Ви е сладко!
Ароматното цяло пиле със сос Грейви е готово.