Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Ароматно цяло пиле със сос Грейви

Ароматно цяло пиле със сос Грейви

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689631
Ароматно цяло пиле със сос Грейви
Снимка: Ася Заевска
2 / 3
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Знаете как е - ако ще печете пилето цяло, задължително със сос грейви го пригответе"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. (цяло)
  • масло - 125 г
  • куркума
  • индийско орехче - 1/3 к.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1 ч.л.
  • За пълнежа
  • лимони - 1 бр.
  • розмарин - 2 клонки
  • За основата
  • лук - 3 - 4 глави
  • чесън - 1 глава
  • За втриване
  • куркума - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За соса
  • масло - 1 с.л.
  • брашно - 1 ч.л. (с връх)
  • сок от печенето - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете пилето.

Оставете маслото на стайна температура за 15-на мин., след което добавете към него куркумата (1 ч.л.), индийското орехче, кората от 1/2 лимон и предварително счуканите с 1 ч.л. сол почистени скилидки чесън. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.

Вземете супена лъжица и внимателно я прекарайте под кожата на пилето (от страната на гърдите), за да се получи нещо като джоб между месото и кожата. Внимавайте да не накъсате кожата! ! !

В получения джоб пъхнете ароматното масло и внимателно го разпределете.

След това нарежете лимона на кубчета, накъсайте розмарина и ги пъхнете във вътрешността на пилето.

Вземете подходяща тава за печене. В средата и подредете разполовената глава чесън и нарязаните на 2-3 кръгчета (зависи от големината на лука) глави лук. Това ще е основата, върху която ще се пече нашето пиле.

И така...поставете пилето отгоре и го натрийте със смес от 1 ч.л. куркума и 1 ч.л. сол. Долейте 100 мл вода в тавичката и покрийте с алуминиево фолио.

Печете пилето 30 мин в предварително загрята на 250 градуса фурна, след което махнете фолиото, намалете градусите на 170 и печете до получаване на златиста коричка.

После внимателно обърнете пилето, за да се изпече за още 10-на минути и от другата страна и долейте още 50 мл вода в тавичката.

След като пилето е готово, загребете соса от тавата (трябват ни около 100 мл) и го минете през цедка. Загрейте 1 с.л. масло в подходящ съд и запържете в него 1 ч.л. брашно.

Добавете и соса от тавата (на тънка струя и при непрекъснато разбъркване) и задръжте на огъня за 3-4 мин.

Сервирайте печеното пиле с гарнитура от ароматни печени картофи и обилно залято със сос Грейви.

Да Ви е сладко!

Ароматното цяло пиле със сос Грейви е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: