Начин на приготвяне
Котлетите овкусете със сол и черен пипер. Трябва да са с дебелина поне 1 1/2 см, не ги изтънявайте.
Нарежете лука, пащърнака и морковите на едро. Поставете котлетите и зеленчуците в алуминиева (или емайлирана) тава за печене. Бекона нарежете на средни кубчета и поставете в тавата.
В нагорещен тиган сотирайте нарязания на ситни зарчета червен лук. Прибавете кафявата захар и балсамовия оцет. Оставяме сместа да къкри на слаб котлон, докато се редуцира. Овкусяваме го със сол и черен пипер. С тази смес намажете котлетите.
Налейте в тавата 200 мл говежди бульон. Печете в предварително загрята фурна, до готовност на месото. По време на печене го намажете още 1-2 пъти с балсамовия сос.
След като извадите тавата от фурната, прехвърлете месото в чиния. Зеленчуците пасирайте и претрийте през цедка. Оставете пюрето настрана.
Деглазираме остатъците от печеното с 80 мл бяло вино. Поставете тавата на котлона или прехвърлете соса в тенджера.
Добавяме още 1 ч.ч. от говеждия бульон. Оставяме соса да ври, докато се редуцира наполовина. В него прибавяме зеленчуковото пюре.
Докато течността ври и се изпарява, на повърхността й се появяват кафява пяна и слой мазнина. Те трябва периодично да се премахват с решетеста лъжица.
Разтваряме нишестето в останалото вино. Сгъстяваме соса и сме готови за сервиране.
Поднасяме пържолите, заляти с част от соса, гарнирани със сезонна салата, гриловани зеленчуци или зеленчуково пюре.
Свинското със сос грейви е много вкусно.