Начин на приготвяне
Свинските ребра могат да станат невероятно крехки и вкусни по тази рецепта, без да се налага да работите много по нея и без излишно да губите време.
Наричат се Ребърца Барбекю, не защото се приготвят на барбекюто, а заради соса, който присъства в рецептата и е основният протагонист, чиито вкус доминира.
Най-важното условие е да изберете хубаво и качествено месо, голяма ивица свински ребра, по които да има и сланинка.
Не режете ивицата на отделни ребърца, а я оставете цяла. Натъркайте със черен и червен пипер и захарта.
Отделно разбъркайте соса барбекю с пиперковото пюре, брендито, солта, розмарина и другите подправки. За по-изразен сладникав вкус може да добавите още от кафявата захар или пък лъжица хубав мед.
Намажете обилно ребрата с тази смес, а ако не ви стигне винаги можете да приготвите още малко.
Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за няколко часа, може и за една нощ.
Когато дойде време да приготвите свинските ребърца, оставете ги извън хладилника 30 минути, за да се отпуснат, важно е да не са студени, когато ги пъхнете във фурната.
Сложете в тавичка, на дъното сипете около 150 мл вода и завийте с алуминиево фолио.
Печете на 200 градуса около 1 час и половина, после махнете фолиото и допечете до приятен загар, още около 30 минути.
Наглеждайте си ги постоянно, за да доливате по малко водичка, най-вече, за да няма неприятни загаряния по дъното на тавата.
Времето за изпичане също трябва да се контролира в зависимост от дебелината на ребрата и слоя мазнинка по тях.
Когато извадите от фурната, завийте със фолиото за 10 минути преди да сервирате.
Поднесете печените свинските ребърца с пържени картофки и забравете за диетата поне за ден :)
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за ребра на скара, боб с ребра или вкусни ребра в гювеч.
Коментари