Кюфтета с леща и ориз

Кюфтета с леща и ориз
Снимка: Илияна Димова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
15
"Стане ли дума за кюфтета, ние винаги сме на линия, но щом става дума за такива вкусни кюфтета с леща и ориз - не само сме на линия, но и вилица си носим"

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч. кафява
  • ориз - 1 ч.ч. сварен
  • праз - 1/2 ч.ч. нарязан ситно
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр
  • хляб - 1 филийка . от сух хляб
  • оризово брашно - 3 с.л. + за овалване
  • кимион - смлян
  • черен пипер - смлян
  • червен пипер -
  • сминдух
  • сол
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме почистената леща (1 ч.ч.) в няколко води и я накисваме за 4-5 часа в студена вода. После отливаме водата, заливаме я с чиста топла вода и я сваряваме добре, но без да възваряваме.

Сварената леща сипваме в голяма цедка и оставяме хубаво да се отцеди от водата.

Моркова белим, измиваме и настъргваме на ситно ренде. Смесваме с нарязаният праз в касерола. Наливаме олио (1 с.л.) и вода (1/2 ч.ч.). Прибавяме кимион, черен пипер и чесън, скълцан (2 скилидки).

Задушаваме зеленчуците и подправките, докато празът и морковът омекнат, течността изври и останат на мазнина. Тогава ръсваме червен пушен пипер на вкус и малко сминдух и дръпваме от котлона.

Отцедената леща сипваме в купа и намачкваме/пасираме (намачквам с приставката за варени картофи).

Към лещата прибавяме сварен ориз и праза и моркова. Разбъркваме с лъжица и ръсваме оризово брашно (3 с.л.). Слагаме наронена, отцедена добре от водата филийка хляб. Омесваме добре всичко и с ръце оформяме от сместа кюфтета от леща.

Овалваме хубаво в оризово брашно и изпържваме в нагрято олио, като си помагаме с лопатка за готвене. Изваждаме изпържените лещени кюфтета върху кухненска хартия, да се отдели мазнината.

Сервираме нашите зеленчукови кюфтета (топли или охладени) с гарнитура по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: