Лучена питка със зехтин

02/02/2019
Ася Заевска
отАся ЗаевскаПомощник Готвач18721449
"Добавете към питката лук и зехтин и хапвайте с удоволствие и апетит"
Приготвяне80 мин.
Готвене25 мин.
Общо105 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо175
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 пакетче (суха)
  • вода - 300 мл (хладка)
  • зехтин - 8 с.л.
  • сол
  • праз - 1 стрък
  • слънчогледово семе - 2 с.л. (белено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода и я оставете за 10 мин да се активира.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. Добавете щипка сол, 3 с.л. зехтин и на тънка струя (като разбърквате с лъжица) водата с мая.

Замесете меко тесто и го оставете да си почине за 30 мин.

През това време задушете праза в 5 с.л. зехтин. Овкусете със сол и предварително счукано в хаванче 2 с.л. слънчогледово семе.

Разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 0.5 см.

Отгоре разпределете равномерно плънката, завийте на руло и разделете на 15 части.

Намажете със зехтин тава с диаметър 25 см и подредете лучените розички в нея, като оставите малко разстояние между тях.

Оставете да втасат за 30-40 мин и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Печете питката 20-25 мин.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар