Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладката вода и я оставете за 10 мин да се активира.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. Добавете щипка сол, 3 с.л. зехтин и на тънка струя (като разбърквате с лъжица) водата с мая.
Замесете меко тесто и го оставете да си почине за 30 мин.
През това време задушете праза в 5 с.л. зехтин. Овкусете със сол и предварително счукано в хаванче 2 с.л. слънчогледово семе.
Разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 0.5 см.
Отгоре разпределете равномерно плънката, завийте на руло и разделете на 15 части.
Намажете със зехтин тава с диаметър 25 см и подредете лучените розички в нея, като оставите малко разстояние между тях.
Оставете да втасат за 30-40 мин и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете питката 20-25 мин.