Начин на приготвяне
Фурна 170 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия запечене.
Черешата Амарена е голяма тъмно червена захаросана череша, основно се ползват за декорации и за някои пълнежи в сладкиши.
Бишкотите се смилат в блендер до прах. Изсипват се в купа и към тях се прибавят черешите, нарязани на половини, конфитюрът, разбърква се и се добавя ликьор от вишни, какаото и филиран бадем. Измесва се като тесто с ръка. Сместа става тежка, влажна и лепкава. Оставя се настрана.
В миксер се изсипва брашното, маслото на кубчета, разтрива се с пръсти и се довежда до трохи. Добавят се и останалите съставки, разбива се на средна скорост , докато се образува топка тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 мин.
След като е достатъчно охладено тестото, се разточва на пръвоъгълник върху хартия за печене около 3-4 мм.
От дългата му страна се поставя в средата плънката, оформя се с ръце на руло, което се сплесква с ръце, да не е повдигнато, и страните на тестото се завиват около плънката. Двете страни на тестото се срещат една до друга, но не се прихлупват. Излишното тесто се изрязва. Остатъкът от тестото може да се ползва за оформяне на малки маслени бисквити.
Оформеното сладко руло се обръща, като белегът да е от долната страна. Оставя се настрана върху хартията за печене.
Белтъкът се разбива с пудрата захар до меки върхове. С палетен нож се покрива рулото само от горната страна. Оставя се за 15 мин на хладно, докато засъхне глазурата.
Черешовия сироп се поставя в малък пош. С дълго дървено шишче се минават отгоре върху глазурата линии по дължина, колко да се отбележат.
С помощта на поша се минава в този тесен улей със сладкото, това е вид декорация. Може да се посипе малко филиран бадем.
С остър нож се разрязват пастички около 3 -3.5 см.
Подреждат се изправени в тавата за печене с малко разстояние една от друга.
Пече се на 170 градуса за около 20 мин.
Източник: Il Mondo di Adry