Класическо телешко със зеленчуци и италиански подправки

03/02/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф83670654181
"Дълъг е списъкът със зеленчуци и подправки, но без тях няма как да приготвите това класическо телешко "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо472
  • Преглеждания за месеца160
  • Преглеждания за седмицата38
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • телешко месо - 1 кг
  • морска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • лук - 1/2 ч.л. на прах
  • италиански подправки - 2 1/2 ч.л. разделени
  • брашно - 1/3 ч.ч.
  • зехтин - за готвене
  • лук - 1 бр. средна по големина глава
  • чесън - 3 скилиди пресован
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • балсамов оцет - 2 с.л. тъмен
  • картофи - 4 бр. средна големина нарязани на кубчета около 5 см
  • батати - 1 бр. нарязан на кубчета 5 см
  • моркови - 3 бр нарязани на клинове
  • селъри - 2 стръка
  • сос уорчестър - 2 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • телешки бульон - около 500 мл.
  • звездовиден анасон - 1/2 звезда
  • сол - на вкус
  • черен пипер - зърна микс от
  • нишесте - 1 с.л. натурално
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълбока тенджера с дебело дъно, може да се ползва и тенджера под налягане.

В голям найлонов плик се изсипва брашното, солта, черен пипер и 1/2 ч.л. италиански подправки. Прибавя се месото, нарязано на големи кубчета, и добре се овалва.

Загрява се мазнината в дълбока тенджера, изсипват се късовете телешко и се запържват до карамелизиране от всички страни. Изважда се.

В чиста тенджера /може да се ползва тенджера под налягане/ се сипва зехтин, добавя се наситнен лук, лук на прах, пресован чесън и се обръща няколко пъти, докато омекнат. Добавя се Балсамикото, доматеното пюре, разбърква се за 1 мин, прибавят се картофите на кубчета, бататът на кубчета, морковите на големи клинове, селъри, нарязано на големи парчета, около 4 см, 1/2 звездовиден анасон, зърна микс от черен пипер, сол, дафинов лист, прибавя се и сос Уорчестър и останалите италиански подправки. Налива се бульон и ако е необходимо - и малко вода.

Тенджерата се захлупва с капак /или под налягане/ и се готви за около 20-25 мин.

Сваля се от котлона, и ако сосът е по бистър, би могло да се добави натурално нишесте, разтворено в няколко с.л. студена вода. Оставя се да клокне и телешкото с картофи е готово. Поръсва се с наситнен магданоз.

Ползвала съм младо телешко месо, защото с него ще бъда сигурна, за да се получи добър резултат.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар