Плетен еврейски хляб (Challah)

04/02/2019
"Хлябът трябва да е топъл, уханен и да насища, точно като този тук "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо596
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Затоплете до телесна температура водата и в нея разтворете меда и маята. Без да чакате да шупва, прибавете леко разбитото яйце.

2. Към течната смес пресейте брашното и с помощта на миксер с приставки за тесто бъркайте 8 минути, добавяйки на тънка струйка зехтина. Тестото е много меко, затова ръчно би ви било трудно. Може да си добавяте по малко брашно, но да внимавате то да не стане твърдо.

3. Намазнете обилно голяма купа и прехвърлете в нея тестото. Покрийте със стреч фолио, също намазнено, и оставете за 1 час в топло помещение. Трябва да бухне много и да се виждат ясно изразени глутенови връзки.

4. С намазнени ръце извадете/сипете тестото върху набрашнен плот и го премесете за около минута две. Ако ви лепне, използвайте шпатули, с които да загребвате. От месенето то ще си добие еластичност.

5. Разделете на 3 равни части и всяка от тях изтеглете на фитил. Сплетете на плитка и внимателно я прехвърлете в леко продълговата тавичка, покрита, с хартия за печене. Оставете хляба за още около час в топло помещение, за да бухне хубаво.

6. Загрейте фурната до 170 градуса. Намажете повърхността на хлебчето с разбит с малко водичка жълтък и поръсете със маково семе.

Много внимавайте да не притискате при мазането, защото тестото е много пухкаво и чувствително. Най-добре ползвайте силиконова четка.

7. Пъхнете в загрятата фурна и печете около 30 минути или до приятен леко златист загар.

8. Оставете готовия еврейски хляб да изстине върху решетка и поднесете на трапезата си този невероятен хляб Чала.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар