Начин на приготвяне
Затоплете до телесна температура водата и в нея разтворете меда и маята. Без да чакате да шупва, прибавете леко разбитото яйце.
Към течната смес пресейте брашното и с помощта на миксер с приставки за тесто бъркайте 8 минути, добавяйки на тънка струйка зехтина. Тестото е много меко, затова ръчно би ви било трудно. Може да си добавяте по малко брашно, но да внимавате то да не стане твърдо.
Намазнете обилно голяма купа и прехвърлете в нея тестото. Покрийте със стреч фолио, също намазнено, и оставете за 1 час в топло помещение. Трябва да бухне много и да се виждат ясно изразени глутенови връзки.
С намазнени ръце извадете/сипете тестото върху набрашнен плот и го премесете за около минута две. Ако ви лепне, използвайте шпатули, с които да загребвате. От месенето то ще си добие еластичност.
Разделете на 3 равни части и всяка от тях изтеглете на фитил. Сплетете на плитка и внимателно я прехвърлете в леко продълговата тавичка, покрита, с хартия за печене. Оставете хляба за още около час в топло помещение, за да бухне хубаво.
Загрейте фурната до 170 градуса. Намажете повърхността на хлебчето с разбит с малко водичка жълтък и поръсете със маково семе.
Много внимавайте да не притискате при мазането, защото тестото е много пухкаво и чувствително. Най-добре ползвайте силиконова четка.
Пъхнете в загрятата фурна и печете около 30 минути или до приятен леко златист загар.
Оставете готовия еврейски хляб да изстине върху решетка и поднесете на трапезата си този невероятен хляб Чала.
Добър апетит!