Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плетен еврейски хляб (Challah)

Плетен еврейски хляб (Challah)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Плетен еврейски хляб (Challah)
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Хлябът трябва да е топъл, уханен и да насища, точно като този тук"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 +за доизмесване
  • зехтин - 60 мл + за намазняване на ръцете
  • вода - 280 мл
  • мед - 40 г
  • мая - 25 г жива
  • яйце - 1 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • сол - 10 г
  • маково семе - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете до телесна температура водата и в нея разтворете меда и маята. Без да чакате да шупва, прибавете леко разбитото яйце.

Към течната смес пресейте брашното и с помощта на миксер с приставки за тесто бъркайте 8 минути, добавяйки на тънка струйка зехтина. Тестото е много меко, затова ръчно би ви било трудно. Може да си добавяте по малко брашно, но да внимавате то да не стане твърдо.

Намазнете обилно голяма купа и прехвърлете в нея тестото. Покрийте със стреч фолио, също намазнено, и оставете за 1 час в топло помещение. Трябва да бухне много и да се виждат ясно изразени глутенови връзки.

С намазнени ръце извадете/сипете тестото върху набрашнен плот и го премесете за около минута две. Ако ви лепне, използвайте шпатули, с които да загребвате. От месенето то ще си добие еластичност.

Разделете на 3 равни части и всяка от тях изтеглете на фитил. Сплетете на плитка и внимателно я прехвърлете в леко продълговата тавичка, покрита, с хартия за печене. Оставете хляба за още около час в топло помещение, за да бухне хубаво.

Загрейте фурната до 170 градуса. Намажете повърхността на хлебчето с разбит с малко водичка жълтък и поръсете със маково семе.

Много внимавайте да не притискате при мазането, защото тестото е много пухкаво и чувствително. Най-добре ползвайте силиконова четка.

Пъхнете в загрятата фурна и печете около 30 минути или до приятен леко златист загар.

Оставете готовия еврейски хляб да изстине върху решетка и поднесете на трапезата си този невероятен хляб Чала.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: