Начин на приготвяне
Маята се разтваря при прясното мляко с щипка захар. Разбърква се и се оставя да шупне.
През това време се подготвя поръската, за която брашното (30 г), захарта (30 г) и маслото (20 г меко) се смесват до получаване на меки трохи. Прибират се в хладилник, за да се втвърдят.
Брашното за тестото на Хала се пресява в купа, поръсва се с щипка сол и се прави кладенче.
Яйцето, жълтъците, захарта, ваниловата захар, маслото и шупналата мая се разбиват с миксер на еднородна смес, която се сипва в кладенчето.
Омесва се гладко и еластично тесто за козунак, което не трябва да е твърдо.
Добре е да се работи с кухненски робот или миксер с приставки за тесто, за да не лепне.
Оставя се в купата, покрита с фолио, и втасва 1 час, след което се премесва за кратко и пак се оставя да почине около 30 минути.
От пухкавото тесто се оформят 6 еднакви фитила, дълги 30 см. Сплитат се три по три на две плитки.
Козунаците се слагат на разстояние един от друг в широка тава, покрита с хартия за печене. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да бухнат за около 1 час.
Фурната се загрява до 180°C.
Козунаците Хала се намазват с разбит жълтък, поръсват се с крамбъла от маслени трохи и маково семе по желание.
Пекат се около 25 минути или до хубав златист загар.
Пухкави, меки и вкусни са тези еврейски козунаци Хала! Препоръчвам да ги опитате.
Да ви е сладко!