Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Еврейски козунак Хала

Еврейски козунак Хала

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Еврейски козунак Хала
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
30/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Няма нужда да чакате Великден, за да си хапнете еврейски козунак, направете го още днес"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • брашно - 500 г
  • яйце - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • краве масло - 100 г меко, на стайна температура
  • захар - 75 г
  • ванилова захар - 10 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • мая - 35 г жива
  • сол - 1 щипка
  • За намазване и поръска
  • жълтък - 1 бр.
  • брашно - 30 г
  • масло - 20 г
  • захар - 30 г
  • маково семе - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря при прясното мляко с щипка захар. Разбърква се и се оставя да шупне.

През това време се подготвя поръската, за която брашното (30 г), захарта (30 г) и маслото (20 г меко) се смесват до получаване на меки трохи. Прибират се в хладилник, за да се втвърдят.

Брашното за тестото на Хала се пресява в купа, поръсва се с щипка сол и се прави кладенче.

Яйцето, жълтъците, захарта, ваниловата захар, маслото и шупналата мая се разбиват с миксер на еднородна смес, която се сипва в кладенчето.

Омесва се гладко и еластично тесто за козунак, което не трябва да е твърдо.

Добре е да се работи с кухненски робот или миксер с приставки за тесто, за да не лепне.

Оставя се в купата, покрита с фолио, и втасва 1 час, след което се премесва за кратко и пак се оставя да почине около 30 минути.

От пухкавото тесто се оформят 6 еднакви фитила, дълги 30 см. Сплитат се три по три на две плитки.

Козунаците се слагат на разстояние един от друг в широка тава, покрита с хартия за печене. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да бухнат за около 1 час.

Фурната се загрява до 180°C.

Козунаците Хала се намазват с разбит жълтък, поръсват се с крамбъла от маслени трохи и маково семе по желание.

Пекат се около 25 минути или до хубав златист загар.

Пухкави, меки и вкусни са тези еврейски козунаци Хала! Препоръчвам да ги опитате.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: