Начин на приготвяне
Един ден Дюкло говореше за рая, който всеки си представя по свой начин. Госпожа фон Рошфор му каза За Вас раят сигурно е хляб, наденица, лещена яхния и вино, мосю!
Шамфор
Лещата се почиства, измива и накисва в червеното вино. На следващият ден я отцеждаме и запържваме заедно с нарязаната на ситни кубчета сланина.
След като се разтопи мазнината, прибавяме и запържваме наситнения лук до златисто.
Заливаме лещата с местния, богат на костен мозък бульон. Прибавяме морковите и картофите, нарязани на ситни кубчета и овкусяваме със сол и черен пипер, малко пушен червен пипер и накълцаната на ситно наденица.
Оставяме да ври на слаб огън около 50 минути.
Накрая пускаме дафиновия лист и карамфила.
Лещата с наденица къкри още 15 минути.
Поднасяме чорбата от леща гореща с лъжица сметана по желание.