Чудно телешко варено с тиква

04/02/2019
"Гениално - добавете малко тиква към любимото си телешко варено и ще останете очаровани от крайния резултат "
Приготвяне20 мин.
Готвене130 мин.
Общо150 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо662
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата41
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • телешко месо - 700 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • тиква - 250 г обелена и почистена
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 2 бр. големи
  • целина - 1 стрък
  • зелени чушки - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • доматено пюре - 4 - 5 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус, за натъркване на месото
  • карамфил - 5 - 6 бр. подправка
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - около 70 мл
  • сол - на вкус
  • магданоз - 1 с.л. сушен или пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натъркайте месото с черен пипер и оставете на стайна температура, докато през това време си подготвите останалите продукти.

2. Обелете и нарежете лука, целината, домата, чесъна и чушката на много ситно. Аз обичам да ги меля почти на кашичка, защото така ще се придаде и известна гъстота и плътност на ястието и няма да бъде нужно допълнително добавяне на брашно за тази цел.

3. Запържете в загрятото на умерен огън олио за около 3-4 минутки и добавете телешкото, нарязано на парченца, дафиновите листа и карамфила. Увеличете огъня и пържете още 3 минутки или докато месото промени цвета си.

4. Сипете доматеното пюре и червения пипер и бъркайте за кратко, след това налейте топла вода или телешки бульон, толкова че да покрива поне 3 пръста продуктите. Посолете на вкус и варете 1 час на тих огън.

5. Обелете картофите и ги нарежете на едро, морковите направете на кръгчета, а тиквата на по-малки кубчета.

6. Сложете в ястието първо морковите, а след 10-15 минути и тиквата и картофите. Вода или бульон си доливайте, колкото е необходимо.

7. Продължете варенето под капак за още около 40 минути на слаб до умерен огън. Проверявайте си зеленчуците и месото и имайте предвид, че ако сте ги нарязали на по-ситно, може да са готови и по-рано. Идеята е всичко да се сготви на бавен огън, за да стане още по-вкусно.

8. Подправете готовото телешко варено със сушен или пресен магданоз и поднесете.

Добър апетит!

* Една малка забележка или по-скоро съвет - тъй като карамфилът е подправка с доста силен аромат, съветвам по средата на варенето да отстраните повечето или всички зрънца/цветчета. Той вече ще е пуснал есенцията си и ще е отдал своят принос за гозбата.

Лесно се премахва, тъй като изплува винаги на повърхността и не е проблем да се отстрани.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар