Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Хрупкави соленки за диабетици

Хрупкави соленки за диабетици

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Хрупкави соленки за диабетици
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Специално за хората, които са с диабет, както и за останалите лакомници - хрупкави соленки, да има какво да си похапвате през деня"

Необходими Продукти

  • нахутено брашно - 300 г
  • брашно от лимец - 450 г + още за доомесването
  • маслини - 100 г Каламата
  • кефир - 250 мл
  • сода - 1 к.л.
  • мая - 1 бр. суха на Йоткер
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • зехтин - 4 с.л., ароматен (с риган и чесън)
  • захар - 1 ч.л., равна
  • сол - 1 ч.л., с връх
  • риган - 1 ч.л. изсушен
  • сусам - 1 с.л. бял, необелен
  • черен сусам - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, смесваме сухите съставки, като пресяваме два пъти двата вида брашно, за да се аерират.

Прибавяме солта, изсушения риган, и половината от белия сусам.

Маята активираме в хладко прясно мляко, подхранвайки я със захарта и малко брашно.

В кефирното мляко добавяме содата и разбъркваме добре.

Прибавяме добре разбития жълтък, зехтина и маята. Смесваме течните съставки, като ги изсипваме в кладенчето.

Маслините нарязваме на парченца, като внимателно отстраняваме костилките им.

Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме със стреч фолио.

Оставяме да втасва за 40 минути в топло помещение.

Замесваме го отново, като го прехвърляме върху набрашнен плот.

Не трябва да се прекалява с месенето, тъй като тези брашна са бедни на глутен.

Разделяме топката тесто на две части. Всяка от тях разточваме на кора с дебелина около 1 см.

Режем на квадратчета или други форми по желание. Белтъкът разбиваме на пяна.

С четчица намазваме повърхността на крекерите и ги поръсваме със сусам.

Подреждаме соленките за диабетици в постлана с хартия за печене тава с няколко капки зехтин.

Печем соленките в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 15 минути.

Рецептата е без съдържание на глутен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: