Начин на приготвяне
Първо, смесваме сухите съставки, като пресяваме два пъти двата вида брашно, за да се аерират.
Прибавяме солта, изсушения риган, и половината от белия сусам.
Маята активираме в хладко прясно мляко, подхранвайки я със захарта и малко брашно.
В кефирното мляко добавяме содата и разбъркваме добре.
Прибавяме добре разбития жълтък, зехтина и маята. Смесваме течните съставки, като ги изсипваме в кладенчето.
Маслините нарязваме на парченца, като внимателно отстраняваме костилките им.
Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме със стреч фолио.
Оставяме да втасва за 40 минути в топло помещение.
Замесваме го отново, като го прехвърляме върху набрашнен плот.
Не трябва да се прекалява с месенето, тъй като тези брашна са бедни на глутен.
Разделяме топката тесто на две части. Всяка от тях разточваме на кора с дебелина около 1 см.
Режем на квадратчета или други форми по желание. Белтъкът разбиваме на пяна.
С четчица намазваме повърхността на крекерите и ги поръсваме със сусам.
Подреждаме соленките за диабетици в постлана с хартия за печене тава с няколко капки зехтин.
Печем соленките в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 15 минути.
Рецептата е без съдържание на глутен!