Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица с патладжан, лук и домати

Пица с патладжан, лук и домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пица с патладжан, лук и домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
08/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
38 мин.
Порции
8
"Зеленчукова, много зеленчукова и много ароматна пица с патладжан, лук и домати"

Необходими Продукти

  • За блат
  • брашно - 400 г + за поръсване на плота
  • мая - 20 г
  • вода - 250 мл
  • зехтин - 25 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • За плънка
  • патладжани - 2 бр. средни
  • домати - 2 бр. средни
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. зелена
  • доматен сос - 10 с.л.
  • босилек - 2 шипки
  • риган - 2 - 3 щипки
  • копър - 1 щипка сушен
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 2 - 3 щипки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Покрийте съда и изчакайте 5-6 минути да шупне.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете зехтина и шупналата мая. Замесете гладко тесто, в което лека полека прибавете и солта. Добавяйте си и брашно, докато спре да ви лепне по пръстите.

Формирайте топка от тестото и го приберете в намазнена купа, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за 1 час.

През това време се заемете с плънката. Нарежете патладжаните на кубчета и ги оставете за около 20 минути в подсолена вода, за да падне горчилката от тях. След това много хубаво ги отцедете и подсушете.

Загрейте зехтина на умерен до силен огън и в него сложете кубчетата патладжан, малко сол, копъра и чесъна, нарязан на филийки. Запържете до омекване и златист загар, след това отстранете от огъня.

Нарежете доматите и лука на тънки шайби, а чушката на лентички.

Щом тестото е готово го разделете на две и всяко парче разточете на тънка, кръгла кора върху хартия за печене - може и върху набрашнен плот и впоследствие да приплъзнете блата върху хартията, застлана в тавичка.

Намажете пиците с доматения сос, поръсете с босилек и риган. Върху всяка разпределяйте от патладжана, а отгоре подреждайте кръгчетата домат и лук и лентите чушка. Поръсете със малко зехтин и сол.

Пъхнете пиците (може да ги изпечете и поотделно) в загрята на 210 градуса фурна докато тестото по ръбовете почервенее. Най-практично е да използвате тави за пица.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: