Начин на приготвяне
Нарежете главата лука и няколко скилидки чесън на ситно. Загрейте зехтин в подходящ съд и задушете лука и чесъна за кратко на умерен огън. Когато омекнат, добавете ориза Арборио и запържете за минута, докато зрънцата станат прозрачни.
Овкусете със сол и черен пипер. Налейте бялото вино в съда и бъркайте, докато оризът го абсорбира напълно.
Пригответе зеленчуковия или гъбен бульон и налейте една четвърт от него в съда. Бъркайте непрекъснато ризотото, за да получите желаната кремообразна консистенция.
Когато първата част от бульона се абсорбира, налейте следваща и така, докато оризът поеме цялото количество.
Нарежете гъбите печурки на тънки филийки. Загрейте бучка масло в дълбок тиган и ги сотирайте. Овкусете със сол, черен пипер и листа прясна мащерка.
На финала добавете бучка масло в ризотото, за да му придадете допълнителна плътност.
Сипете класическо ризото в подходяща чиния, гарнирайте отгоре със сотираните печурки и пъресете с люспи сирене Пармезан.
Коментари