Начин на приготвяне
Зелето се почиства от горните листа, дебелите жили и кочана. Нарязва се ленти и намачкваме с малко сол. Обелен морков се настъргва на едро ренде.
В загрято олио се сипва накълцаното зеле и морковът. Задушава се докато спадне обема му и добавяме един настърган домат, а втория домат се реже на кубчета.
Прибавя се червен пипер, разбърква се и наливаме гореща вода да покрие продуктите.
Овкусява се със сол, черен пипер, дафинов лист и оставяме да се готви докато омекне.
Eлдата се измива добре и заливаме в подходящ съд с вода. Сварява се елдата, докато зрънцата се разпукат и отцеждаме през сито.
Сервира се прясното зеле с лъжица-две сварена елда и хапваме вкусно и здравословно.