Начин на приготвяне
Разтворете маята в затопленото мляко със захарта и 3 с.л. брашно, поставете на топло място да шупне покрито със стреч фолио.
Един жълтък отделяме от яйцата, а останалите ги разбиваме с вилица и прибавяме и останалите продукти за тестото.
Пресятото брашно прибавяме на етапи и месите докато получите меко тесто. Замесеното тесто поставете на топло място докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на три равни части. Всяка част разточете на дълъг около 3 педи правоъгълен лист и ширина 12 см.
Първия лист намажете обилно с разтопено масло и поръсете с половината настърган кашкавал. Втория лист поставете върху първия и отново намажете с масло и поръсете с останалия кашкавал.
Поставете третия лист върху втория, притиснете ги добре и разточете с помощта на точилка на един общ лист, 4 педи дълъг и 20 см широк. Разточения лист разрежете на две по дължината. Двете части усучете заедно и поставете във формата на охлюв в предварително намазана с масло тава.
Оставете питката на топло да втаса около 20 минути, намажете с разбитите жълтък и 1 с.л. прясно мляко.
Поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете до златист загар.
Усуканата пита с кашкавал е готова.
Коментари